Am fost cu nașu` la psihiatru


Nu vă speriați! Aceeași sunt! Nu e atât de grav cum pare! 😀

În data de 4 decembrie (una din zilele mele cu multe peripeții) am reușit să ajung la Hotel Astoria unde am participat la prezentarea programului de formare în psihoterapia sistematică de familie și cuplu și am aflat multe informații prețioase despre cum să fii un bun terapeut. 🙂

Speakerii au fost Marcel Nedelcu (doctor în psihologie, psihoterapeut principal, supervizor, formator la Institutul pentru Cuplu și Familie), Elena Ceucă (psihoterapeut sistemic, formator) și Angelica Sirețchi (supervizor, formator).

 

Despre Institut

Institutul pentru Cuplu și Familie este o organizaţie non-profit care are ca scop promovarea calităţii în domeniile aplicativ şi formativ ale intervenţiei sistemice pentru persoane, familii, grupuri şi organizaţii.

Institutul pentru Cuplu și Familie se doreşte a fi o resursă  pentru persoanele care apelează la consiliere, psihoterapie, coaching.

Pot beneficia de servicii atât persoanele care doresc să îşi îmbunătăţească relaţiile, dar şi persoanele care doresc să comunice mai bine ori să devină mai performante în interacţiunile lor, precum şi cele care au afectat echilibrul psiho – emoțional, au gânduri neplăcute sau prezintă tulburări psihosomatice.

Profesioniștii care lucrează în domenii socio-umane (psihoterapeuți, consilieri, psihologi, psihiatri, medici de familie și de alte specialități, asistenți sociali, preoți, pedagogi,  profesori etc.) pot beneficia și ei de serviciile Institutului ( cum ar fi să-și exerseze și dezvolte abilitățile și atitudinile profesionale, cursuri şi alte activităţi de formare continuă acreditate de Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Medicilor, Ministerul Muncii, etc.)

Organizaţiile publice sau private, profit sau non-profit, care urmăresc să îşi îmbunătăţească resursele umane, care au nevoie de relaţii sănătoase în echipele de lucru sau  care se confruntă cu probleme la nivelul interacţiunilor dintre angajaţi ori dintre angajaţi şi conducere pot beneficia, din partea Institutului, de  intervenţie clinică organizaţională bazată pe modelul sistemic.

 

Acreditari şi colaborări

Un reper de bază pentru acțiunile derulate de Institut este păstrarea standardelor profesionale la un nivel calitativ ridicat.

Acest interes este reflectat și de acreditările şi poziţiile  obținute de Institut și de membrii acestuia.

Institutul este acreditat ca furnizor de formare profesională pe plan național, de Colegiul Psihologilor din România și este agreat la nivel european, fiind membru al  EFTA TIC.

Membrii institutului sunt  atestaţi ca psihoterapeuţi formatori – supervizori de Colegiul Psihologilor din România, iar Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii i-a atestat ca formatori pentru adulţi.

Pentru derularea programelor sale, Institutul colaborează cu organizații naționale și europene: Asociația pentru Promovarea Femeii din România ( A.P.F.R. Timişoara), Colegiul Medicilor Iaşi, Fundația Păpădia, Institutul Lorentzhuise din Olanda, Asociația Social- Impact din Pitești.

Institutul pentru Cuplu şi Familie este membru fondator al Platformei Sistemice, alături de Colegiul Medicilor Iaşi, UniversitateaPetre Andrei din Iaşi, Spitalul de Psihiatrie Socola şi Asociaţia Psiterra.

 

Ce este psihoterapia sistemică familială şi de cuplu?

Psihoterapia sistemică familială a început să se dezvolte, în Statele Unite ale Americii, în anii ’ 50. Originile sale s-au circumscris nu doar psihologiei, ci au exploatat şi filoane din domeniul etologiei, al antropologiei, biologiei, sociologiei şi din, nou apăruta pe atunci, cibernetică. Din informaţii provenind de la aceste ştiinţe care încercau să explice lumea complexă în care trăim, dar şi cu anumite experienţe ale clinicienilor, s-a născut ideea de a privi familia ca un sistem cu elemente componente ( membrii familiei) care interacţionează între ele dar şi cu alte sisteme (şcoală, serviciu, comunitate etc.)

Fie doar observaţia empirică cum că suferinţa unei persoane se reflectă asupra fiecărui membru al familiei şi asupra grupului familial ca atare şi tot ar fi suficient să ne punem întrebări despre familie ca sistem, despre interacţiuni şi interdependenţe între membrii sistemului, un continuum de cauzalitate circulară, unde nu mai contează când sau de la cine a început, ci doar ce se poate face atunci când cineva se hotărăşte să schimbe ceea ce nu mai funcţionează, ceea ce provoacă insatisfacţie, disconfort, suferinţă.

Psihoterapia sistemică familială şi de cuplu este o modalitate de ajutare a oamenilor pentru a-şi rezolva probleme individuale sau relaţionale. Abordarea sistemică este o perspectivă prin care dificultăţile şi problemele se văd în context, incluzând aici şi relaţiile cu persoanele semnificative din viaţa personală.

În mod frecvent, psihoterapia sistemică familială se orientează mai mult spre relaţii, iar terapeuţii sprijină persoanele să îşi identifice resursele şi soluţiile care se potrivesc mai bine situaţiei unice a fiecăruia.

În ce fel de probleme poate fi utilă psihoterapia sistemică ?

Orice problemă resimţită de familie poate face obiectul unei consultaţii familiale. Problemele cu alură individuală, precum depresii, obsesii, atacuri de panică, fobii, prin impactul lor familial pot face şi ele obiectul terapiei sistemice. În acest caz, prin consultaţiile familiale , alţi membri ai familiei sunt ajutaţi să înţeleagă pacientul identificat şi pot afla cum să facă faţă situaţiei şi cum să îl ajute.

Psihoterapia sistemică familială este foarte recomandată pentru a face faţă si dificultăţilor din perioada de adolescenţă : tulburări de comportament, tulburări ale conduitei alimentare, tentative suicidare, conduite adictive etc..

Oamenii vin cu probleme diverse la psihoterapia sistemică familială: individuale ( dificultăţi ale copiilor, tulburări emoţionale, sentimente de însingurare, îmbolnăviri repetate sau frecvente recăderi ale unor boli cronice precum astm, diabet, psoriazis, alergii etc.), de cuplu ( nemulţumire maritală, dificultăţi sexuale ş.a.), de relaţionare părinţi – copii ( conflicte, dispute) , vin pentru că vor să îşi rezolve o problemă, ori să depăşească o dificultate, ori vor să îşi îmbunătăţească relaţiile. În momentul în care menţionăm probleme şi dificultăţi , ne referim la conflicte, la comunicare dificilă sau disfuncţională, la trecerea prin consecinţele unor evenimente majore ( deces, divorţ, terminarea facultăţii, pierderi de orice fel, naşterea unui copil…) care aduc o schimbare, o nelinişte. Psihoterapia sistemică poate fi utilă şi ca adjuvant în depăşirea stresului şi evenimentelor negative , stres şi evenimente legate de maladii cronice, de tulburări psihiatrice, de consumul excesiv de alcool, de violenţă domestică etc.

Puteţi considera că psihoterapia sistemică este o resursă în aproape orice problemă.

 

Principalele proiecte derulate

  1. Work-shop sustinut de Scott D. Miller : Ce funcționează în terapie  – Iasi, 17-18 nov. 2010
  2. Întâlnirile Institutului, Prima ediţie (invitați speciali Anneke van Steenbergen Postma, Olanda; Ellen Reijmers, Belgia; Jim Wilson, Marea Britanie) – Iaşi, 2-4 iunie 2011
  3. Întâlnirile Institutului, A doua ediţie (invitați speciali Justine van Lawick și Jim Wilson)- Timișoara, 24 – 26 mai 2012

jim si eu autografe

 

Despre procesul de formare

Procesul de formare cuprinde un număr de 700 de ore de formare teoretico-aplicativă, intervizare și dezvoltare personală și 200 ore de supervizare, pe durata a cel puțin 3 ani în conformitate cu regulamentul Colegiului Psihologilor din România. Întâlnirile vor avea loc la interval de 2-3 luni, în module de 25 – 30 – 35 ore. 

Taxa de înscriere este de 40 RON, iar taxele cursului de formare sunt umrătoarele:

  • pentru modulul de 25 ore: 375 RON
  • pentru modulul de 30 ore: 450 RON
  • pentru modulul de 35 ore: 500 RON.

Plata se face la fiecare modul.

Pentru Iași cursurile sunt programate să înceapă în 22-24 februarie 2013.

Mai multe detalii vă poate oferi chiar dr. Marcel Nedelcu la adresa de e-mail nmarcelro@yahoo.com sau pe site.

De asemenea puteți comanda revista Caietele Institutului, o revistă care mie una mi se pare foarte interesantă și valoroasă.

caietele-institutuluicuprins

 

Anunțuri

Am ceva de spus:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s