Special day


Ieri a fost o zi foarte specială pentru mine și Skippy pentru că am petrecut-o împreună, doar noi două, singure, așa cum nu am mai stat de mult timp (din motive lesne de înțeles). Ne-am trezit târziu, somnoroase și alintate (că deh!, așa sunt pisicile), ne-am jucat, am învățat împreună (obișnuim să facem asta în fiecare sesiune), apoi ne-am jucat iar și tot așa.  Însă, la un moment dat activitățile noastre au fost întrerupte de o veste foarte faină, medicul ei veterinar ne-a dat voie  să ne ”toaletăm”, să facem băiță, să ne curățăm urechiușile, să ne tăiem gheruțele (chiar nu se mai putea, mâna mea dreaptă nu arată deloc bine!).

Nu e musai să întrebi veterinarul când să să faci lucrurile acestea animăluțului tău de companie, dar Skippy a mea a fost cam bolnăvioară și nu îmi permiteam să risc să i se mai întâmple ceva.

Dacă sunt printre voi doritori de îngrijit pisicuțe, sau aveți deja și nu știți concret cum să acționați, vă spun eu câteva lucruri.

Înainte de toate tăiați-le unghiuțele, pentru că ”operațiunile” următoare nu o să le placă sau o să le incomodeze și riscați să fiți zgâriați urât. Puteți folosi intrumente speciale ori clasicile unghiere sau forfecuțe pe care le folosim și noi, iar tot ce trebuie să faceți e să le țineți în aceeași poziție și să tăiați perpendicular pe unghie (de sus în jos) și nu pe lateralele unghiei; astfel se evită exfolierea ulterioară, care tentează pisicile să „își ascută unghiile”. Stați liniștiți, nu o să le doară, iar în caz că tăiați mai mult decât trebuie și o să sângereze, nu e nimic grav, o să treacă imediat, sângerarea oprindu-se de la sine.

130121-1326(002)

Apoi, le curățăm urechiușele. Avem nevoie de soluție dezinfectantă (Otisept) și bețișoare pentru urechi. Aveți grijă, pentru că pisicile nu agrează deloc acest proces de curățare, așa că mai bine rugați pe cineva să vă ajute să le țineți și să le împiedicați să se miște prea mult. Important e că nu aveți cum să le răniți prea tare deoarece canalul lor auditiv e în formă de V și nu aveți cum să ajungeți să le spargeți timpanul, așa cum se poate întâmpla la om. Curățați fiecare ureche pe rând, astfel: picurați 2 picături de Otisept, apoi așteptați vreo 3 minute, după care folosiți cât mai blând bețișoarele, adunând mizeria. Faceți acest lucru o dată la 2 saptămâni, pentru că se știe că pisicile se îngijesc singure foarte mult, și sunt destul de curate, dar astfel eliminăm posibilitatea vreunei infecții.

130121-1535

Urmează băița! Cea mai ”greluță operațiune” deoarece pisicilor nu le place deloc apa! Oricum, baia e recomandată în special puilor care nu se pot curăța singuri, pisicilor care ies în natură și își murdăresc foarte tare blănița, în rest e ok să le faceți baie o dată la 3-4 luni. E important să pregătiți toate produsele de care aveți nevoie, apa să fie călduță (o verificați cu cotul, la fel ca pentru bebeluși), iar pe fundul căzii sau ligheanului în care o să le îmbăiați să așezați un prosop mai gros pentru a evita alunecarea și a le oferi suport de ”ancorare”, toate acestea în absența lor pentru că sunt foarte atente simt foarte bine ce urmează să se întâmple. Apoi, jucați-vă cu ele puțin, ca să fie relaxate. Nu vă atingeți de capetele pisicilor, umeziți ușor blana, de la gât în jos, apoi șamponați folosind produse speciale. Apoi e nevoie să clătiți blana foarte bine, în mai multe ape, până sunteți siguri că nu a mai rămas nicio urmă de șampon. E o vorbă ”pisica nu a murit la spălat, a murit la stoarcere”, așa că aveți grijă cum le stoarceți blănița. Cel mai indicat e să le scoateți așa, să le stergeți energic cu un prosop, apoi să le lăsați să se scuture și să se usuce.

Skippy a mea a fost destul de cuminte și liniștită în timpul ”tolatării”, dar mai ales după: a dormit ca un bebe!

Mult succes! Pe curând!

130122-1455

Reclame

7 gânduri despre ”Special day

Am ceva de spus:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s