Fiind blogger(i), orașul cutreieram


Te salut, oraș de basme, cu conturii iluzorii,
Străjuit de șapte dealuri încărcate de podgorii!
Te salut, oraș grădină cu castanii tăi feerici,
Și cu turnurile tale – și cu cincizeci de biserici,-
Blând oraș de odinioară, melancolic și tăcut,
Unde fiecare piatră ne vorbește de trecut,
Unde vechea strălucire îngropată în pergamente,
Se ridică mai curată din pioase monumente
Ce-n sclipirea dimineții despre alte vremi vorbesc:
Cetățuia… Trei Ierarhi… Sfântul Neculai Domnesc…
Te salut, oraș al păcii, al poeziei, și-al iubirii,
Unde se întrec în grații fetele cu trandafirii,
Unde primăvara cerul e albastru ca cicoarea
Și din fiece ogradă liliacu’-și plouă floarea
Peste ziduri învechite, peste garduri, la răscruci…
Tu, oraș cu arzătoare și gingașe duduci,
Care-au moștenit în zâmbet ca și-n tremurul de gene
Frumusețea legendară a femeii moldovene!” – George Topîrceanu

129

Am să vă spun povestea unei sâmbete petrecute la pas prin centrul orașului meu de suflet, în care m-am născut și în care trăiesc: Iași.

Au fost odată ca niciodată atâția oameni, ce se numeau bloggeri, de nu-ți ajung degetele de la mâini și de la picioare ca să-i numeri, care s-au adunat de dimineață dinaintea statuii lui Vasile Alecsandri din fața Teatrului Național, la îndemnul boierului Matei.  Mândri oameni, îmbrăcați cu haine bune, ba chiar și cu cravată sau papion, mai puțin o domniță (eu – mai ignorantă în acest caz). Iertare! Și au pornit ei agale, ghiduși și dornici să (re)descopere puțin câte puțin cetatea celor șapte coline, sub atenta îndrumare a domniței Victoria și a boierilor Matei și Alex.

Prima oprire a fost chiar Teatrul Național „Vasile Alecsandri” despre care ne-a vorbit însuși domnul Matei.

      Știați că:

 • este cel mai vechi Teatru Național din țară și a fost construit pe locul fostei primării? Dar că prima piesă românească de teatru s-a jucat pe scena Teatrului din Copou, care a ars din temelii (pe acel loc se află astăzi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”)?
 • este cea mai frumoasă clădire din Iași?
 • aici a apărut prima dată iluminatul electric din oraș?
 • este o veritabilă bijuterie arhitectonică, adăpostind singura cortină pictată din țară, care prezintă în centru o alegorie a vieții, cu cele trei vârste, iar în dreapta, alegoria Unirii Principatelor Române (Moldova, Transilvania și Țara Românească)?
 • plafonul a fost pictat de Al. Goltz, în culori pastelate, și reprezintă alegorii paradisiace, fiind ilustrat cu nimfe și îngeri și încadrat în structura rococo?
 • este al doilea în top-ul BBC al celor mai frumoase teatre din lume?

IMGP1045

Am traversat parcul din fața teatrului și ne-am oprit la umbra teilor de lângă Palatul Rosetti-Roznovanu – care adăpostește primăria în aceste vremuri (tulburi) și unde domnița Victoria ne-a povestit despre vremurile de demult.

          Stiați că:

 • este primul şi poate cel mai grandios şi încărcat de istorie palat (administrativ) al Ieşilor?
 • a fost pierdut la cărţi de către feciorii boierului şi cumpărat de primarul Vasile Pogor?
 • se spune că ar fi blestemat deoarece Neculai Rossetti-Roznovanu și coniţa Maria Sturza (măritată) s-au îndrăgostit și au fugit în lume?
 • a fost reședința temporară a familiei regale în anul 1892, dar și între anii 1916-1918?
 • de aici a plecat tradiția împodobirii bradului?
 • în actuala sală de consiliu, odinioară aveau loc baluri somptuoase?
 • deşi aflat peste drum de Catedrala Mitropolitană, își avea propria capelă unde se ţineau slujbe de Crăciun şi Paşte, dar și cu ocazia altor sărbători?
 • în fața clădirii se află busturile celor doi primari care și-au adus importante contribuții la modernizarea orașului?

160

Am traversat Ulița Mare și am ajuns în curtea Catedralei Romano-Catolice „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, unde eu nu mai fusei niciodată și unde ne-a întâmpinat Emil Bejan, cel care ne-a vorbit cu multă blândețe și deschidere despre biserică, care ne-a dus în subsolul clădirii, acolo unde se află Memorialul Anton Durcovici, și apoi ne-a ridicat pe acoperiș, de unde am avut o frumoasă priveliște asupra orașului.

            Știați că:

 • biserica are o formă circulară (cu referire la perfețiunea lui Dumnezeu; cercul fiind simbolul cerului, al infinitului, al eternităţii, al perfecţiunii, al unităţii, al vieţii ) și o cruce înaltă de 10 m în vârf? Iar cupola de tip calotă are 24 de ferestre și vitralii așezate pe trei registre reprezentând teme legate de creație, alianță, sacramente, misterele Rozariului?
 • peştele este considerat simbolul tainic de recunoaştere al primilor creştini? Masa din faţa altarului are forma unui peşte, pe vitralii se poate observa forma unui pește, formă în care a fost amenajat și spațiul verde central din curtea bisericii.
 • spre altar suntem conduși de un covor de marmură cu 12 stele?
 • pe balustrada balconului semircular de la etaj sunt amplasate mozaicuri cu cele 15 opriri ale Căii Sfintei Cruci?
 • la etaj se află o orgă clasică (printre cele mai mari din țară) cu trei manuale, un pedalier, 3.882 de tuburi și 43 de registre?

IMGP1067

IMGP1075-Pano

Am ajuns apoi în zona negustorilor și ne-am oprit în fața Casei Dosoftei și a Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, despre care ne-a vorbit boierul Alex.

          Știați că:

 • Casa Dosoftei sau Casa cu arcade are formă aproape cubică, a aparținut mitropolitului Dosoftei și nu știe nimeni exact în ce perioadă a fost construită?
 • Biserica Sfântul Nicolae Domnesc a fost construită de Ștefan cel Mare și în interiorul ei au fost investiți toți domnii Moldovei?
 • pentru câțiva ani a îndeplinit rolul de catedrală mitropolitană?
 • este pictată pe exterior asemenea bisericilor din Bucovina?

IMGP1077

Fiind oameni cuminți, frumoși și talentați, am vizitat și Palatul Culturii, care își va deschide larg ușile în data de 27 aprilie. Nu înainte ca boierul Matei să prelungească agonia povestindu-ne despre statuia lui Ștefan cel Mare din fața palatului și intrigile din jurul ei. (Poți și tu să vizitezi Palatul începând cu data de 27 aprilie, când va fi deschiderea oficială și intrarea liberă între orele 10-17. Găsiți mai multe detalii despre program și prețurile biletelor aici.)

Știați că:

 • se zvonește că Ștefan (de pe calul lui Ștefan) nu ar fi de fapt Ștefan, ci un cneaz polon, care ar fi solicitat o statuie în același timp, iar sculptorul francez ar fi inversat statuile? Detaliile care alimentează această legendă sunt barba și coroana catolică. Cracovia găzduieşte două statui ecvestre care seamănă cu „a noastră”. Una dintre acestea se află în preajma Turnului Barbakan şi îl înfăţişează pe regele Poloniei, Władysław Jagiełło. Cealaltă statuie îl înfăţişează pe Tadeusz Kościuszko, erou al independenţei naţionale, este situată în faţa Castelului Wawel, fiind realizată în anul 1900, dar amplasată în acuala ei poziţie abia 20 de ani mai târziu, distrusă în anii 1940 în timpul ocupaţiei naziste şi realizată din nou în 1960, având şi o copie în oraşul Detroit (Michigan, Statele Unite ale Americii), donată de locuitorii Cracoviei cu ocazia Bicentenarului Revoluţiei Americane.
 • lucrarea de renovare a Palatului este cea mai complexă din România după 1990?
 • Palatul Culturii este ultima construcție în stil neogotic şi a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului în arhitectura oficială?
 • Palatul se înalţă, în parte, peste ruinele curţilor domneşti medievale, menţionate documentar în 1434. Au fost folosite, parţial, şi temeliile vechiului palat (neoclasic) din vremea voievodului Alexandru Moruzi (1806-1812)? În interior puteți vedea o parte din aceste două tipuri de ziduri.
 • construcția palatului a durat 19 ani? Și pentru că „moda” se schimba de la un deceniu la altul, în arhitectura clădirii întâlnim elemente aparținând mai multor stiluri.
 • în decorarea sălii „Henri Coandă” s-a folosit materialul brevetat de chiar marele savant, numit bois-ciment, care imită lemnul de stejar?
 • „Sala Voievozilor” conține portretele domnilor Moldovei și ale regilor României?
 • ceasul cu trei cadrane din turnul clădirii are diametrul de 3,25 m și fiecare cadran este decorat cu mici vitralii, reprezentând cele 12 zodii; câte doi plăieși, în costume populare, sunt zugrăviți pe zidul turnului și stau de strajă, iar din oră în oră, la fix, în Iași se va auzi din nou Hora Unirii?

Ultima, dar nu cea din urmă vizită a fost la Catedrala Veche – biserica din curtea Mitropoliei.

Știați că:

 • a fost construită în perioada 1761-1769 pentru a servi drept catedrală mitropolitană, fix în centrul orașului?
 • în pridvor și în apropierea zidului nordic al bisericii se află mormintele mai multor mitropoliți ai Moldovei? Pentru că se calcă pe morminte, se dorește mutarea acestora în curând.
 • în prezent aici se țin slujbe de dimineață și de seară de către măicuțe?

 

 

Osteniți, dar mulțumiți sufletește (cel puțin eu), ne-am întors fiecare spre îndatoririle sale, trăind fericiți și în ziua de astăzi.

Mulțumiri ghizilor noștri, Școlii de Ghizi IașiAsociației Turistice Ghizii României, Kooperativei 2.0,  și nu în ultimul rând domnilor Constantin și Victor, care au surprins totul în minunății de fotografii.

Mă înclin!

Am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa. Până la următoarea! 🙂

Anunțuri

Am ceva de spus:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s