28 ianuarie – Sfântul Efrim Sirul și Sfântul Isaac Sirul


Rugăciunea Sfântului Efrim Sirul

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie) Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie) Așa Doamne, împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greşalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvantat ești în vecii vecilor. Amin. „(o metanie)

Rugăciunea Sfântului Isaac Sirul

“Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Carele ai plâns pentru Lazar și lacrimi de întristare și de milostivire ai vărsat pentru dânsul, primește lacrimile mele. Cu patimile Tale vindecă patimile mele, cu rănile Tale tămăduieşte rănile mele, cu sângele Tău curăţeşte sângele meu și pătrunde-mi trupul cu mireasma trupului Tău, celui de viață făcător. Fierea cu care vrăjmașii Te-au adăpat să îndulcească amaraciunea cu care potrivnicul mă adapă. Trupul Tău întins pe cruce să întindă către Tine mintea mea cea trasă-n jos de către diavoli. Capul Tău, pe care L-ai aplecat pe cruce, să înalțe capul meu pălmuit de potrivnici. Preasfintele Tale mâini, pironite de necredincioși pe cruce, să mă tragă spre Tine din prapastia pierzării, precum preasfânta gura Ta a făgăduit. Fața Ta, cea batjocorită cu pălmuiri și scuipări, să umple de strălucire fața mea cea întinată în fărădelegi. Sufletul Tău, pe care L-ai dat Tatălui când erai pe cruce, să mă povăţuiască spre Tine prin darul Tău.

Nu am inima îndurerată ca să Te caut, nu am pocăinţa și nici umilința care-i întoarce pe fii la moștenirea lor, nu am lacrimi mângâietoare, Stăpâne. Întunecatu-s-a mintea mea cu cele lumești și nu poate să caute spre Tine cu durere. Răcitu-s-a inima mea de-atâtea ispite și nu poate să se-nfierbante cu lacrimile dragostei de Tine. Ci Tu, Doamne Iisuse Hristoase Dumnezeule, vistierul bunătăţilor, dăruiește-mi pocăinţa neștirbită și inima îndurerată ca să pornesc cu tot sufletul în căutarea Ta; căci fără de Tine mă voi înstrăina de tot binele.

Dă-mi așadar, Bunule, darul Tău. Tatăl, Carele mai înainte de veci Te-a născut din sânurile Sale cele mai presus de timp, să înnoiască în mine închipuirea icoanei Tale. Te-am părăsit, nu mă parasi; am ieșit de la Tine, ieși în căutarea mea. Du-mă la păşunea Ta. Numără-mă între oile turmei Tale celei preaalese. Hrănește-mă împreună cu ele, din verdeața dumnezeieştilor Tale Taine. Căci inima lor curată este sălașul Tău și într-însa se vede strălucirea descoperirilor Tale. Strălucirea Ta este mângâierea și odihna celor ce S-au ostenit pentru Tine în necazuri și în tot felul de chinuri. Acestei străluciri mă învredniceşte și pe mine, nevrednicul, cu darul și cu iubirea Ta de oameni, în vecii vecilor. Amin”.

Reclame

Am ceva de spus:

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s